Preuređenje kupaonice

13.3.2014. 15:31:18


Slike na zid, a biljku na prozor

KUPAONICE SU POSTALE "poligon" za vježbanje kreativnosti sve većeg broja dizajnera.

Kupaonice više nisu samo mjesto za održavanje osobne higijene, nego i prostor za opuštanje.
Osjećaj topline dobiva se korištenjem prirodnih materijala. Zidovi su u boji lavande ili pijeska, ili se oblažu drvetom, kamenom, plutom... Zvučnici i muzičke linije ugrađuju se u zidove. Umivaonici se postavljaju na ormariće, zaobljeni su poput zdjela za salatu ili su poput korita, od stakla ili kroma. Idealni namještaj u kupaonici od prirodnih je materijala.

Sve su popularniji različiti tuševi i slavine. Njihov se dizajn kreće od poznatih klasičnih oblika do iznimno jednostavnih koji izlaze izravno iz stropa ili zidova. Sve su popularniji tuševi čije se glave sastoje od pet odvojenih pokretljivih mlaznica/cijevi, kojima se mlaz usmjerava prema želji. Inox je i dalje najpopularniji, a boja ostaje srebrna.

Osim iznad umivaonika, ogledala se postavljaju i u ostale dijelove prostora, čime se postiže dodatni osjećaj prostranosti, posebno važan za male kupaonice. U trendu je i stavljanje slika (idealno aktova ili pejsaža), no nikada ih se ne smije staviti iznad kade ili u neki drugi dio gdje su izravno izloženi vodi i pari.

Budući da je prirodno u trendu, predlažemo da u svoju kupaonicu obavezno stavite biljku, koja dobro podnosi vlagu (idealne su tropske). Posebna se pozornost posvećuje i bojama detalja, pa ručnici ne smiju odudarati od osnovnih tonova kupaonice.

Kako jeftinije preurediti kupaonicu

- Obojite jedan ili više zidova u smirujuće boje, koje će biti u kontrastu s namještajem
- Najekonomičnije je kad su umivaonik i kada jednostavnog dizajna i bijele boje jer se najbolje uklapaju u sve stilove
- Unesite dio prirode zamijenivši dosadašnje standardne pamučne tepihe ispred kade i umivaonika jednobojnim biljnim tepisima (bambus/liko)
- Postavite na zid uokviren poster smirujućih motiva
- Zavjesa za tuš ili kadu neka bude prozirna, to će prostoru dati širinu
- Na podove stavite malene lampice (žarulje neka budu u bijeloj ili primjerice zelenoj boji, ovisno o boji vaše kupaonice ili o tome što vas smiruje)
- Osvježite prostor biljem (idealne su orhideje jer odlično podnose vlagu, čak im treba)
- Poželjni su jednostavni, stakleni svijećnjaci.