Uređenje male kupaonice

13.3.2014. 15:26:15


PRI PLANIRANJU unutarnjeg uređenja doma kupaonicama se danas posvećuje posebna pozornost, a jedan su od najvećih izazova jer sve više ljudi traži što originalnija rješenja.

Posao je olakšan velikim izborom svih kupaonskih elemenata kao i sve naprednijom tehnologijom.

Za manje kupaonice savjetujemo sve nijanse bijele ili nježne pastelne tonove, koji će vizualno povećati prostor (ako ipak želite žarke boje, najbolje je da se zadržite samo na detaljima poput ručnika ili čaše za odlaganje četkica za zube). U svakom slučaju, izbjegavajte preveliko šarenilo i koncentrirajte se na jednu osnovnu s dvije dodatne boje. Za male kupaonice preporučuje se upotreba pločica manjih dimenzija te mozaika. Ako želite da vaša kupaonica dobije na visini, dobro je obojati zidove u osnovnu svijetlu boju te na nju nanijeti nešto tamnije vertikalne linije iste osnovne ili neke druge boje.

Kupaonski namještaj neka bude što je moguće jednostavnijih linija (s obaveznim kliznim vratima, ali po mogućnosti neprozirnim), a zavjese na kadi li tušu prozirne ili bijele. Kada, umivaonik i toalet neka budu jednostavnih ravnih linija (kutne kade će uštedjeti prostor). Za vizualno povećanje malene kupaonice obavezno pronađite dio zida na koji žete staviti ogledalo. Osim glavne lampe, dobro je postaviti što više halogenih lampica.
Za male kupaonice (do pet četvornih metara) svakako vrijedi pravilo "više je manje", stoga uklonite sve nepotrebne detalje koji će samo zagušiti prostor (zadržite samo ono što svakodnevno
 upotrebljavate i to po mogućnosti pospremite iza vrata kupaonskog ormarića). Za osvježenje malene kupaonice predlažemo bijele pločice manjih dimenzija povezane sivim (antracit) fugama, proziran četvrtasti stakleni umivaonik postavljen na jednostavan bijeli ormarić, zidne ormariće čija je fronta ogledalo, prozirnu ili bijelu kadu četvrtastog oblika i slavine jednostavnih linija. Oko cijele kupaonice u zid blizu stropa smjestite ravnomjerno raspoređene halogene lampice, a na pod bijeli ili sivi pamučni tepih.

Minimalna veličina kupaonice koja može imati kadu, umivaonik i WC školjku je 160x180 centimetara, s vratima na sredini jedne od kraćih stranica, koja se otvaraju prema van, s kadom nasuprot vratima (duljine 160 cm), te s školjkom i umivaonikom na preostalom prostoru duljih zidova